Na urodę? Czekolada! Słodkie marzenia oo pięknej skórze – kosmetyczne właściwości czekolady
Słodki smakołyk, którego zjedzenie uruchamia te same same emocje, co przy stanie zakochania. Pobudza kubki smakowe i zwiększa poziom endorfin – czekolada. Okazuje się, że oprócz uczty dla podniebienia jest ona doskonała jako kosmetyk. Dlaczego? Co się skrywa w czekoladzie i dlaczego powinniśmy ją włączyć do pielęgnacji skóry?
Czekolada w kosmetyce – skład
Okazuje się, że czekolada zawiera mnóstwo witamin (A, B, E, PP) i minerałów. Oprócz nich w jej wnętrzu skrywają się:
- flawonoidy – mają silne działanie antyutleniające i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry
- kofeina – nadaje skórze zdrowy wygląd, hamuje wypadanie włosów, naprawia uszkodzenia naskórka, ożywia cerę
- teobromina – ma działanie antycellulitowe, pobudza mikrokrążenie w skórze, zapobiega zwiotczeniom, wygładza i napina skórę
- kwas linolowy – spłyca zmarszczki, pomaga pozbyć się blizn i rozstępów ze skóry
Czekolada w kosmetyce – właściwości
Czekolada jest nieoceniona jako kosmetyk: wspomaga proces uwalniania tłuszczu, rozbija komórki tłuszczowe, ujędrnia i uelastycznia skórę, zwalcza cellulit, dlatego jest cennym składnikiem kremów redukujących pomarańczową skórkę. Ma właściwości nawilżające, delikatnie natłuszcza naskórek, jest świetnym remedium na suchą cerę. Zmiękcza skórę i dba o prawidłowy poziom jej nawilżenia. Znajdujące się w jej składzie antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się skóry. Czekolada poprawia krążenie i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Jak pozyskuje się czekoladę do celów kosmetycznych?
Zebrane z drzew kakaowca owoce przez kilka dni przechowuje się razem z liśćmi rośliny, aby zaczęły delikatnie fermentować, a następie ziarenka suszy się i praży, aby w finalnie uzyskać z nich miazgę i wytoczyć cenny tłuszcz. Ten zas trafia do wybranych koncernów kosmetycznych i tam staje się składnikiem kremów, produktów do makijażu, balsamów itp. Rozpoczyna się kosmetyczne życie czekolady…
Czekoladowe kosmetyki – jakie są najlepsze?
Bywa, że w danym -pachnącym czekoladą kosmetyku – jej ilość jest minimalna i praktycznie nie bierze udziału w pielęgnacji skóry. Odpowiada za zapach lub jest chwytem marketingowym. Aby mieć pewność, że w danym produkcie znajduje się czekoladowe, a dokładniej: kakaowe masełko, należy sprawdzać skład danego produktu.
Jego nazwa w systematyce INCI to: Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter
W jakim kosmetyku czekolada ma najwyższe stężenie? Z pewnością będą to wszelkiego rodzaju kremy dla suchej lub dojrzałej skóry, peelingi do twarzy i ciała, kremy antycellulitowe, a także te do dłoni i stóp. Dużą popularnością cieszą się również pomadki ochronne wykorzystujące natłuszczające i nawilżające działanie czekolady, oraz kremy pod oczy o działaniu napinającym i ożywiającym delikatną w tym rejonie skórę. Wygładzające i odżywiające właściwości czekolady są również wykorzystywane w podkładach do twarzy – nie bez znaczenia jet tu również jej działanie antyutleniające i rozjaśniające cerę.
Czekolada króluje również w gabinetach kosmetycznych – z jej pomocą wykonuje się profesjonalne zabiegi na ciało. W tym celu czekoladę podgrzewa się w specjalnym naczyniu i aplikuje na ciało wcierając ją delikatnymi i okrężnymi ruchami, po czym ciało owija się specjalną, utrzymującą ciepło folią. Taki zabieg działa wyszczuplająco i regenerująco na skórę, a zapach czekolady relaksuje i pobudza zmysły.
Dodaj komentarz